İş dünyası geçen yıl ChatGPT'yi benimsedi ve birçok farklı sektörde yazı ve görüntü oluşturma yapay zekasının kullanım alanlarını bulmaya çalıştı. Bu kısa not, ChatGPT ve rakipleri hakkında en sık sorulan soruların yanıtlarını içerir.

ChatGPT


ChatGPT nedir?

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen ve GPT-4'ün yapısı üzerine inşa edilmiş bir AI chatbot ürünüdür . GPT, üretken, önceden eğitilmiş transformatör anlamına gelir; bu, sırayla hangi kelimelerin gelebileceğinin olasılığını kontrol eden büyük bir dil modeli olduğunu gösterir. Büyük bir dil modeli, bir sinir ağının herhangi bir dil modeliyle ilgili bağlamı öğrendiği bir tür dönüştürücü model olan derin bir öğrenme algoritmasıdır. Bu konuşulan bir dil veya bilgisayar programlama dili olabilir.


Model ne söylediğini "bilmiyor" ancak üzerinde eğitim aldığı veri setine göre hangi sembollerin (kelimelerin) birbiri ardına gelebileceğini biliyor. ChatGPT, Google'daki rakibi Bard ve diğerleri gibi mevcut nesil yapay zeka sohbet robotları, gerçekten akıllıca bilinçli kararlar vermiyor; bunun yerine, doğal konuşma sırasında yan yana bulunması muhtemel kelimeleri tekrarlayan internetin papağanlarıdırlar. Temel matematik tamamen olasılık ile ilgilidir. Bunları yapan ve kullanan şirketler, bunları bir insanın üretmesi saatler veya günler sürecek metinleri birkaç saniye içinde yaratan üretkenlik geni olarak tanıtıyor.

ChatGPT'nin durumunda, bu veri seti internetin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Oradan insanlar, kullandığı kelimelerin kulağa doğal gelip gelmediğini doğrulamak için yapay zekanın çıktısı hakkında geri bildirim veriyor.

ChatGPT'nin herkese açık sürümü, Ocak 2022'ye kadar güncel etkinlik bilgilerini arayabilir. ChatGPT Plus, Nisan 2023'e kadar güncel etkinlik bilgilerini arayabilir.

Ağustos ayında OpenAI, ChatGPT'nin bilgisini genişletmeyi amaçlayan bir web tarayıcısı olan GPTBot'u piyasaya sürdü. 

Birçok kuruluş, bazı yazılım özelliklerine yönelik soruları yanıtlama becerisini de geliştirmiştir. OpenAI için finansman sağlayan Microsoft, ChatGPT'yi Bing aramada ve Microsoft 365'te kullanıma sundu . Salesforce, ChatGPT'yi bazı CRM platformlarına Einstein dijital asistanı biçiminde ekledi .

ChatGPT'yi kim yaptı?

ChatGPT, hem kar amacı gütmeyen hem de kar amacı gütmeyen şubeleri olan bir araştırma laboratuvarı olan OpenAI tarafından inşa edildi. OpenAI, 2015 yılında kurulduğunda Amazon Web Services, InfoSys ve YC Research ile Elon Musk ve Peter Thiel gibi yatırımcılardan fon alıyordu. Musk o zamandan beri şirketle bağlarını keserken Microsoft, 2023'te OpenAI'ye 10 milyar dolar fon sağladı.

ChatGPT'nin maliyeti ne kadar?

ChatGPT'nin temel sürümü sizinle ücretsiz olarak sohbet başlatabilir.

Aylık 20 ABD Doları karşılığında ChatGPT Plus, abonelere bireysel durumlarda öncelikli erişim, daha hızlı yanıt süreleri ve yeni özellikleri ve iyileştirmeleri ilk önce kullanma şansı verir. Örneğin, şu anda ChatGPT Plus aboneleri GPT-4'ü çalıştırırken, ücretsiz katmandaki herkes GPT-3.5 ile konuşacak.